Μαμά τι είναι η απεργία;

Πρωτομαγιά σήμερα, μια μέρα γεμάτη από συμβολισμούς. Μια ωραία μέρα που μπορούμε να την αφιερώσουμε στα παιδιά μας για δραστηριότητες αλλά και για γνώση. Άλλωστε ο καλύτερος τρόπος μετάδοσης γνώσης γίνεται μέσα από εμπειρίες, από δράσεις και πάνω από όλα από ανθρώπους, και μάλιστα αγαπημένους ανθρώπους, όπως γονείς.

Η πρωτομαγιά λοιπόν είναι απεργία, τα παιδιά δεν το ξέρουν. Όμως είναι μια ωραία ευκαιρία να τους το μάθουμε. Να τους πούμε απλά πράγματα, όχι ιδεολογικοπολιτικές θεωρίες, γιατί είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν τους συμβολισμούς και τις έννοιες. Έτσι δομείται η κοινωνική αλλά και προσωπική υπόσταση τους.

Ο συμβολισμός της ημέρας είναι πολύ σημαντικός και όπως ξέρουμε όλοι έχει πλήρως διαστρεβλωθεί στην εποχή μας. Βέβαια ΔΕΝ πρέπει να παραλείψουμε ότι η σημερινή μέρα είναι και εορτή της άνοιξης και για αυτό μαζεύουμε λουλούδια και φτιάχνουμε στεφάνια.

Στα παιδιά μπορούμε να τους πούμε για τους αγώνες των εργατών για αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και την καθιέρωση του 8ώρου. Το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφράζουν τεκμηριωμένα και οργανωμένα την αντίθεση τους για κάποια μέτρα, νόμους, αποφάσεις που καταστρατηγούν τα εργασιακά κεκτημένα. Επίσης είναι χρήσιμη μια ιστορική αναδρομή για να στοιχειοθετηθεί απτά η γνώση. Ας πούμε ότι ομάδες εργατών, το 1886, (εσείς εδώ μπορείτε να πείτε το περασμένο αιώνα ή προς τα τέλη του 1800), εξεγέρθηκαν σε μια πόλη της Αμερικής (Σικάγο) με βασικό αίτημα «8 ώρες εργασίας 8 ώρες ανάπαυσης 8 ώρες ύπνο». Ειδικά αυτό με τους αριθμούς θα μείνει μέσα τους, και καλό θα είναι να το τονίσετε. Επίσης μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες από internet.

Είναι πολύ χρήσιμο να μιλάμε στα παιδιά μας. Μην περιμένουμε να μάθουν μόνα τους ή από βιβλία ή από το διαδίκτυο ή από το σχολείο, έννοιες, συμβολισμούς, κανόνες που διέπουν την κοινωνία μας.

Οπότε η βόλτα στην φύση, η συγκομιδή λουλουδιών, η ποδηλατάδα, το παγωτό στην παραλία μπορεί να συνοδευτούν με την γνωριμία του δικαιώματος της απεργίας.

There are no comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *