ΝΕΑ

Μαμά τι είναι η απεργία;

Πρωτομαγιά σήμερα, μια μέρα γεμάτη από συμβολισμούς. Μια ωραία μέρα που μπορούμε να την αφιερώσουμε στα παιδιά μας για δραστηριότητες αλλά και για γνώση, άλλωστε ο καλύτερος τρόπος μετάδοσης γνώσης γίνεται μέσα από εμπειρίες, από δράσεις και πάνω από όλα από ανθρώπους και μάλιστα αγαπημένους ανθρώπους, όπως γονείς.

Η πρωτομαγιά λοιπόν είναι απεργία, τα παιδιά δεν το ξέρουν αλλά είναι μια ωραία ευκαιρία να τους το μάθουμε. Να τους πούμε απλά πράγματα, όχι ιδεολογικοπολιτικές θεωρίες, αλλά είναι ωφέλιμο τα παιδιά να μαθαίνουν για τους συμβολισμούς, έτσι δομείται η κοινωνική αλλά και προσωπική υπόσταση τους.

Ο συμβολισμός της ημέρας είναι πολύ σημαντικός και όπως ξέρουμε όλοι έχει πλήρως διαστρεβλωθεί στις μέρες μας. Βέβαια ΔΕΝ πρέπει να παραλείψουμε ότι η σημερινή μέρα είναι και εορτή της άνοιξης και για αυτό μαζεύουμε λουλούδια και φτιάχνουμε στεφάνια.

Στα παιδιά μπορούμε να τους πούμε για τους αγώνες των εργατών για αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και την καθιέρωση του 8ώρου. Το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφράζουν τεκμηριωμένα και οργανωμένα την αντίθεση τους για κάποια μέτρα, νόμους αποφάσεις που καταστρατηγούν τα εργασιακά κεκτημένα. Επίσης είναι χρήσιμη μια ιστορική αναδρομή για να στοιχειοθετηθεί απτά η γνώση. Ας πούμε ότι ομάδες εργατών, το 1886, εσείς μπορείτε να πείτε το περασμένο αιώνα ή προς τα τέλη του 1800, εξεργέθηκαν σε μια πόλη της Αμερικής (Σικάγο) με βασικό αίτημα «8 ώρες εργασίας 8 ώρες ανάπαυσης 8 ώρες ύπνο». Ειδικά αυτό με τους αριθμούς θα μείνει μέσα στα παιδιά και καλό θα είναι να το τονίσετε. Επίσης μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες και από internet.

Είναι πολύ χρήσιμο να μιλάμε στα παιδιά μας. Μην περιμένουμε να μάθουν μόνα τους ή από βιβλία ή από το σχολείο, έννοιες, συμβολισμούς, κανόνες που διέπουν την κοινωνία μας.

Οπότε η βόλτα στην φύση, η συγκομιδή λουλουδιών, η ποδηλατάδα, το παγωτό στην παραλία μπορεί να συνοδευτούν με την γνωριμία του δικαιώματος της απεργίας.

Κυκλοφόρησε η εφημερίδα μας

Η εφημερίδα μας κυκλοφόρησε. Οι μικροί μας συντάκτες για άλλη μια φορά ξεχύθηκαν στο διαδίκτυο, στους δρόμους βρήκαν θέματα, ανθρώπους και κατέγραψαν όλα όσα μάθανε.

Το φύλλο του Απριλίου είναι εορταστικό αλλά δεν περιορίζεται μόνο στο κλίμα των ημερών. Μας γνωρίζει την χώρα που έχει στάση μετρό «Ελλάδα», πλατεία «Αθήνα» & 600 δρόμους με ελληνικά ονόματα. Μας παρουσιάζει το πρώτο αυτοκίνητο στην Ελλάδα με το άδοξο… τέλος. Μας παροτρύνει να μετακομίσουμε στην Σικελία όπου προσφέρονται σπίτια με κόστος 1€ και για το τέλος μαθαίνουμε για δυο σύμβολα της ανοιξιάτικης φύσης την παπαρούνα και την πασχαλιά.

Για όποιον θέλει να την αποκτήσει, μπορεί να μας στείλει ένα mail στο info@bethemiracle.gr ή στο inbox της σελίδας μας στο facebook να την αποκτήσει με κόστος 1€.

Οι μικροί μας συντάκτες είναι η Ίριδα, η Μαρία, η Φωτεινή, η Jasmine, η Σταυρούλα, η Κλεοπάτρα και η Άρτεμης…. ΑΞΙΖΕΙ να τους διαβάσετε…

Lego ήρωες με αμαξίδια

Εάν θέλουμε μια κοινωνία ισότητας, μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, στίγματα και ταμπέλες ξεκινάμε με πράξεις ουσίας. Ξεκινάμε από τα παιδιά, διαμορφώνοντας την παιδεία που θα θεμελιωθεί η αξίας της ισότητας.

Η γνωστή εταιρεία παιχνιδιών LEGO προχώρησε σε μια αντίστοιχη πράξη. Δημιούργησε φιγούρες σε αναπηρικό αμαξίδιο. Η φιγούρα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Toy Fair 2016 της Νυρεμβέργης στη Γερμανία.

Ο κ. Emma Owen, εκπρόσωπος της εταιρίας είχε δηλώσει «Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι θα υπάρχει μια φιγούρα με αναπηρικό αμαξίδιο στη νέα Lego City, η οποία θα είναι διαθέσιμη από τον Ιούνιο αυτής της χρονιάς»

Πρέπει να καταστεί βαθιά στην συνείδηση του κόσμου ότι τα παιδιά με αναπηρία ΔΕΝ χρήζουν λύπησης. ΔΕΝ χρήζουν ελεημοσύνης. ΔΕΝ χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης με βάση τα κινητικά τους γνωρίσματα. Όλες αυτές οι αντιδράσεις κάνουν κακό στην ψυχολογία τους, στο μέλλον τους και πολλές φορές διαμορφώνουν απάδουσες συμπεριφορές. Τα παιδιά, όπως και αν είναι, ότι και αν είναι, από όπου και αν είναι θέλουν ΣΕΒΑΣΜΟ και ΑΓΑΠΗ στην ΠΡΑΞΗ… όχι στα λόγια, τα post στα social media, στους εράνους και στις μεγάλες εορτές.

Για αυτό την επόμενη φορά που θα δείτε ένα παιδί σε αναπηρικό αμαξίδιο ΜΗΝ το λυπηθείτε, ΜΗΝ το κοιτάξετε με οίκτο. Δείτε το όπως όλα τα παιδιά. ΔΕΝ ξέρετε πόσο καλό θα του κάνετε και αν θέλετε να το «προχωρήσετε» λίγο πιο πολύ μιλήστε του, ρωτήστε για τα όνειρα του, για το τι του αρέσει να κάνει, τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, τι ομάδα είναι. Απλές, κανονικές ερωτήσεις.

Αν αγαπάμε όλα τα παιδιά. Αγαπάμε το κάθε ένα παιδί.

Η νεραϊδό-αμαζόνα Μυρτιά

Η Μυρτώ ήταν ένα παιδί. Ένα παιδί που έγινε ηρωίδα. Ένα παιδί που παλεύει για να ζήσει. Το καλοκαίρι του 2012 στην Πάρο, έπεσε θύμα μιας βάναυσης κακοποίησης. Οι τραυματισμοί που υπέστη το κορίτσι, της προκάλεσαν μόνιμη αναπηρία. Η Μυρτώ όμως δεν το έβαλε κάτω και καθημερινά αγωνίζεται, παλεύει μα πάνω από όλα ΖΕΙ.


Πολλοί λένε ότι η ζωή είναι ένα θαύμα. Κάποιοι από εμάς ΔΕΝ το εκτιμάνε αυτό, άλλοι δυστυχούμε για το τίποτα. Βλέποντας παραδείγματα, όπως της μικρής Μυρτώς, καταλαβαίνουμε ότι η ζωή είναι ότι πιο σημαντικό μας έχει δοθεί. Για αυτό και πρέπει να αισθανόμαστε και να πράττουμε αναλόγως.

Η εθελόντρια μας, συγγραφέας Εύα Πετροπούλου Λιανού, αναλογιζόμενη την σπουδαιότητα του αγώνα που δίνει αυτό το κορίτσι, θέλησε να γράψει μια ιστορία που θα αποτυπώνει την Μυρτώ ως μια Super ηρωίδα. Αυτό που είναι δηλαδή, και μέσα από τα χρώμα και τις ζωγραφιές της επίσης πολύ επιτυχημένης εικονογράφου Βιβής Μαρκάτου, όπου η δουλειά που έχει κάνει στο βιβλίο είναι μοναδική. Η Μυρτώ σχηματίζεται στα ματιά μας, και μας παρουσιάζει τις αξίες που πρέπει να έχουμε όλοι μας.

Η κυρία Πετροπούλου Λιανού γράφει…
«Εμπνευσμένη από την γνωριμία μου με τη Μυρτώ, θέλησα να γράψω μια ιστορία για ένα δυνατό και χαμογελαστό παιδί που του αρέσει να ακούει παραμύθια… του αρέσει να τρώει σοκολάτες. Η Αμαζόνα Μυρτιά δεν τα παρατάει εύκολα στο βιβλίο μας, όπως και η Μυρτώ μας, αντιμετωπίζει την ζωή με επιμονή και πίστη. Ευελπιστώ ότι η Μυρτώ θα γίνει το σύμβολο όλων μας εμπνέει καθημερινά με την δύναμη ψυχής της για να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε έναν ειρηνικό και αλληλέγγυο κόσμο»

Το βιβλίο βασίστηκε σε μια ιδέα του προέδρου Γ.Σ. Ακρίτας Πέτρου Παπαδόπουλου και παρουσιάστηκε στα εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα. Στα πλαίσια των διήμερων εκδηλώσεων για την Μυρτώ, οργανωθήκαν αθλητικές δραστηριότητες, όπως η κλειστή κωπηλατοδρομία και σκυταλοδρομία.

Για όποιον θέλει να διαβάσει αυτό το μοναδικό βιβλίο, μπορεί να το προμηθευτεί με κόστος 10 € μέσω του inbox της συγγραφέα, εδώ.

Τα έσοδα πηγαίνουν εξ ολοκλήρου στη συνέχιση της θεραπείας αποκατάστασης της Μυρτώς και θα καλύψουν το ταξίδι της στη Ρωσία σε εξειδικευμένο κέντρο Αποκατάστασης.

Οπότε, δεν αγοράζουμε μόνο ένα βιβλίο, συμμετέχουμε από κοινού στο αγώνα της νεραϊδό-αμαζόνας Μυρτιάς.

Υπέροχοι Άνθρωποι

Καθημερινά αυτοί οι άνθρωποι δίνουν το απάνθισμα της ψυχής τους για τα παιδιά. Τα Ενθαρρύνουν, τα συμβουλεύουν, τα αγκαλιάζουν. Αγωνιούν, νοιάζονται, αφουγκράζονται, ενστερνίζονται. Επιστήμονες κάθε ειδικότητας, μα πάνω από όλα Άνθρωποι, διαβάζουν παιδιά από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, διδάσκουν ΑΞΙΕΣ, δίνουν ΑΓΑΠΗ και κάνουν ΘΑΥΜΑΤΑ στο 2ο ΓΕΛ Αθηνών, στα πλαίσια του προγράμματος των Ανοιχτών Σχολείων, στην δράση του Be the Miracle «Μελέτη στην γειτονιά μου».


Τέτοιοι άνθρωποι δεν υπάρχουν πολλοί στην κοινωνία. Σκεφτείτε το λίγο… Ποιος θα αφιέρωνε χρόνο, κόπο για παιδιά που ΔΕΝ γνωρίζει; Και όμως αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι αφιερώνονται για αυτά τα παιδιά.
Τα παιδιά έρχονται με χαμόγελα και φεύγουν γεμάτα αυτοπεποίθηση για τα μαθήματα της επόμενης μέρας. Το φαντάζεστε; Όλα αυτά ΔΩΡΕΑΝ χωρίς καμία οικονομική στήριξη, ανιδιοτελώς για ένα στόχο, ένα όραμα «Το κάθε παιδί είναι ένα Θαύμα και αξίζει να κάνουμε τα πάντα»

Ο Αποστόλης, μαθηματικός, είπε κάποια στιγμή… Θέλω να μάθω στα παιδιά να σκέφτονται. Αυτό είναι γνώση, έτσι θα μάθουν μαθηματικά.


Η Χαρά, μαθηματικός, είπε… Εδώ μαζί, δεν θα αφήσω κανένα παιδί. Και με ένα μεγάλο χαμόγελο υποδέχεται τα παιδιά… κάποια άλλη στιγμή, αυθόρμητα και με απόλυτη σιγουριά είπε… Ναι ρε, θα τα πάνε καλά τα παιδιά μας. Δεν υπάρχει περίπτωση… Αυτή η βεβαιότητα πόσο ωφέλιμη είναι για αυτές τις ηλικίες.


Η Ιωάννα όταν πρωτοήρθε είπε…. Εγώ θέλω να στηρίξω τα παιδιά και ότι χρειαστούν εδώ είμαι.


Η Μαίρη καθηγήτρια Αγγλικών κάνει το μάθημα διαφορετικά και τα παιδιά μαθαίνουν Αγγλικά.


Η Βαλεντίνα μας τους βάζει ασκήσεις και μένει παραπάνω στην τάξη.


Η Έφη τα παιδιά τα λέει αστέρια και σε κάθε διαγώνισμα τους, κάθεται για να λύσει όλες τις απορίες τους και δεν φεύγει αν δεν σιγουρευτεί ότι τα παιδιά είναι έτοιμα.


Ο Μάριος αγωνίζεται όχι μόνο για τα παιδιά αλλά γενικά για το θαύμα και τρέχει ψάχνει εθελοντές.


Η Λυδία μας κάνει διαδραστικά το μάθημα και τα παιδιά μαθαίνουν εύκολα. Αγαπούν τις ώρες που είναι μαζί της.


Η Ζωή, η άλλη Αγγλικού μας, τους μαθαίνει από την αρχή Αγγλικά. Πιστεύει στα παιδιά και αυτά πιστεύουν στους εαυτούς τους.


Η Κυριακή τους μαθαίνει να γράφουν τις σκέψεις τους όμορφα. Ψάχνει, μελετά, βρίσκει θέματα, βουτάει στο μυαλό τους και τους διευρύνει τους ορίζοντες. Αν την ρωτήσει κάποιος για τα θαύματα που κάνει, χαμογελάει και απλά λέει… Εγώ ΔΕΝ κάνω τίποτα… και όμως κάνει πάρα πολλά.


Η Ειρήνη είναι η miss Χημεία πάντα χαμογελάει. Τα δύσκολα τα κάνει εύκολα και τα παιδιά την αγαπάνε. Η Χημεία έχει γίνει το αγαπημένο τους μάθημα και πάντα είναι πρόθυμη να βοηθήσει.


Ο Κυριάκος πρώην στέλεχος εταιρείας και με διδακτορικό είπε… Εμένα ΔΕΝ με νοιάζουν οι καριέρες σε εταιρείες. Εγώ θέλω να διδάσκω σε παιδιά… και από τότε κάνει ΜΟΝΟ ΘΑΥΜΑΤΑ.


Η Σεμέλη και η Έφη μας ως ψυχολόγοι είναι πάντα δίπλα τους, μπαίνουν στην ψυχή τους και τα στηρίζουν. Έχουμε όμως και άλλους εθελοντές και άλλους Υπέροχους Ανθρώπους που κάνουν ΘΑΥΜΑΤΑ.

Ένα παιδί στη πλ. Βικτωρίας

Τα παιδιά του κέντρου της Αθήνας μεγαλώνουν σε δύσκολες γειτονιές. Καθημερινά βιώνουν σκληρές καταστάσεις, από τις οικογένειες που έχουν εξαθλιωθεί λόγο της οικονομικής κατάστασης, από τα σχολεία που από κοιτίδες γνώσεις, έχουν μετατραπεί σε αρένες ανταγωνισμού και Bullying. Στους δρόμους έξω, βλέπουν διακινητές ναρκωτικών να πουλάνε απροκάλυπτα και ανερυθρίαστα το θάνατο στους πελάτες τους. Χρήστες ουσιών που παλεύουν να ξεφύγουν από το ζόφο της ζωής τους, να περιφέρονται ως φαντάσματα. Όλα αυτά διαμορφώνουν τις ψυχές τους και διαστρεβλώνουν την συνείδηση τους. Παιδιά, άχραντης ψυχής που ονειρεύονται ένα κόσμο όμορφο.


Το περασμένο Σάββατο στο μάθημα του θεάτρου, ο μικρός Ραφαέλο ήρθε στεναχωρημένος στο σχολείο. Όταν τον ρωτήσαμε την αιτία, η απάντηση του μας εξέπληξε «Κύριε στην πλατεία Βικτωρίας ήταν μια κοπέλα που την έβλεπα πολλές φορές να παραπατάει. Έπαιρνε ναρκωτικά κύριε. Αυτό ΔΕΝ είναι καλό. Μια φορά ένας (κάποιος) την χτύπησε άσχημα. ήθελα να την σώσω, αλλά δεν μπορούσα. Τις τελευταίες μέρες ΔΕΝ την βλέπω, πήγα και ρώτησα το περιπτερά και μου είπε ότι πέθανε. Στεναχωρήθηκα, γιατί να γίνονται όλα αυτά στο κόσμο; Υπάρχουν και άλλοι Άνθρωποι σαν την κοπέλα. Δεν είναι καλό αυτό. Εγώ θα κοιτάξω να βρω αυτόν που την χτύπησε»


Ο μικρός Ραφαέλο είναι ένα παιδί της 1ης Γυμνασίου, είναι ντροπαλός, παλεύει να βρει την θέση του στην κοινωνία και να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα. Κατάγεται από την Αλβανία και η οικογένεια του δεν είναι πλούσια αλλά είναι βαθύτατα αξιοπρεπής. Έρχεται καθημερινά στο θαύμα και διαβάζει με την βοήθεια ενός καθηγητή και τα Σάββατα συμμετέχει στην θεατρική ομάδα, θέλει να μάθει μουσική και τον διακρίνει μια απίστευτη λεβεντιά. Είναι ένα υπέροχο παιδί και αφού σκέφτεται έτσι το μέλλον του είναι λαμπρό και γεμάτο ΘΑΥΜΑΤΑ.

Βόλτες πολιτισμού – Αυτοκράτωρ Αδριανός

Τα παιδιά της θεατρικής ομάδας είχαν την χαρά να επισκεφτούν το θέατρο Αλκμήνη και να παρακολουθήσουν μια πάρα πολύ αξιόλογη και επιμορφωτική παράσταση, τον Αυτοκράτωρ Αδριανό. Ένα Μονόπρακτο που κράτησε τα παιδιά μας καθηλωμένα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την θεατρική τους παιδεία, τα παιδιά να επισκέπτονται χώρους πολιτισμού και να συνδιαλέγονται με ανθρώπους της τέχνης. Κάτω από αυτό το πρίσμα, μετά το τέλος της παράστασης ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση με τους συντελεστές της. Ο κ. Λιακόπουλος και η κ. Κουκιδου υποδέχτηκαν τα παιδιά με ένα θερμό χαμόγελο και απαντήσανε σε όλες τις ερωτήσεις τους. Το φουαγιέ του θεάτρου, μετατράπηκε σε να χώρο που τα παιδιά ένιωσαν όμορφα και οικεία.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι ο κ. Λιακόπουλος και η κ. Κουκίδου δήλωσαν ότι «Είμαστε εδώ για τα παιδιά του Θαύματος». Τελικά δεν είναι τυχαίο που η παράσταση πηγαίνει τόσο καλά. Όταν κάνει κάποιος κάτι με αγάπη, όχι μόνο για το αντικείμενο που ασχολείται αλλά πρωτίστως για τον Άνθρωπο, τότε η επιτυχία είναι δεδομένη. Βέβαια όλο αυτό πραγματοποιείται όταν υπάρχουν και Άνθρωποι που στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες, όπως η διεύθυνση του θεάτρου Αλκμήνη.

Τώρα όσο αναφορά για το έργο Αυτοκράτωρ Ανδριανός, ο κ. Λιακόπουλος ενσαρκώνει με απόλυτη μαεστρία την ζωή του εν λόγω ιστορικού προσώπου. Σκληρός και ταυτόχρονα Ανθρώπινος. Πολεμιστής και στρατηγός. Πολεμοχαρής αλλά και βαθύτατα ειρηνιστής. Όλα αυτά μέσα σε 70’ δια μέσου ενός ταλαντούχου ηθοποιού που τολμά να γράψει, να σκηνοθετήσει και να παρουσιάσει μόνος του την ζωή του γνωστού αυτοκράτορα. Στην ουσία μας ταξιδεύει όχι μόνο ιστορικά αλλά και συναισθηματικά, μας κάνει κυριολεκτικά να νιώσουμε τις αγωνίες, τις χαρές, τις απολαύσεις, τις λύπες.Γενικότερα να νιώσουμε την προσωπικότητα του Αδριανού.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το θέατρο Αλκμηνη που δέχτηκε τα παιδιά μας και φυσικά το κ. Λιακόπουλο και την κ. Κουκίδου. Ένα μικρό Θαύμα από υπέροχους Ανθρώπους μόλις έγινε.

Συντελεστές παράστασης:

Κειμενο: Χρήστος Λιακόπουλος
Σκηνοθεσία: Χρήστος Λιακόπουλος, Αναστασία Μαρκούτσα
Φωτισμοί: Χρήστος Λιακόπουλος
Κοστούμι: Μίκα Πανάγου
Κατασκευή κοστουμιού: Βάνια Αλεξάντροβα
Δημιουργία και επιμέλεια εικαστικών: Τζουλιάνα Νίκα
Σκηνικά: Γιώργος Ρούσης
Φωτογραφίες παράστασης: Γιάννης Βότσαρης, Τζένη Κουκίδου
Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Λιακόπουλος
Επεξεργασία ήχου: Σπύρος Αραβοσίτας
Δημόσιες σχέσεις: Άντζυ Νομικού


Στο ρόλο του Ανδριανού ο Χρήστος Λιακόπουλος

Θέατρο Αλκμηνη
Αλκμήνης 12, Πετράλωνα τηλ. επικ.: 2103428650

Παγκόσμια Μέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Ο ΟΗΕ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης το 2007 καθιέρωσε την 20η Φεβρουαρίου ως μέρα της Παγκόσμιας Δικαιοσύνης.

Το διαρκές ζητούμενο σε μια πολιτικά ευνομούμενη κοινωνία είναι η δικαιοσύνη μεταξύ των μελών της. Αποτελεί βασικό σημείο διασταύρωσης αλλά και αντιπαράθεσης των νομικών, πολιτικών και οικονομικών επιστημών αλλά και δοκιμασίας της δημοκρατικότητας μιας χώρας. Σήμερα δυστυχώς στην Ελλάδα το τοπίο είναι εξαιρετικά ζοφερό για τα κοινωνικά δικαιώματα μια και η έλευση των προσφύγων, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Bertelsmann συνδυάζεται με την οικονομική κρίση των νοτίων Ευρωπαϊκών χωρών. Τα ποσοστά των χρόνια ανέργων νέων και η παιδική φτώχεια έχουν πάρει τραγικές διαστάσεις. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα ένα στα πέντε παιδιά πλήττεται και σχεδόν οι μισοί νέοι είναι άνεργοι.

Βασικοί στόχοι για την επίλυση των προβλημάτων που Το Θαύμα – Be the Miracle ως ΑΜΚΕ προσφέρει με τις δικές του δυνάμεις είναι η ίση πρόσβαση στη γνώση των νέων μέσα από ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα που αποσκοπούν στην διαμόρφωση μιας υγιούς προσωπικότητας, ικανής να σταθεί επάξια στην κοινωνία. Τη στήριξη της οικογένειας από ειδικούς επιστήμονες που παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και νομικής κάλυψης, καθώς και την ίση κατανομή ευκαιριών σε ανθρώπους ανεξαρτήτου καταγωγής, θρησκείας που κατοικούν στις υποβαθμισμένες γειτονιές του Δήμου Αθηναίων.

Το θέμα της φετινής (2019) παγκόσμιας μέρας κοινωνικής δικαιοσύνης είναι «Εάν θέλεις Ειρήνη και Ανάπτυξη, δούλεψε για την Κοινωνική Δικαιοσύνη». Στο Θαύμα καθημερινά εργαζόμαστε για την κοινωνική δικαιοσύνη. Μέσα από τους άξονες στους οποίους κινούμαστε α. Παιδεία β. Τέχνες και Πολιτισμός γ. Αθλητισμός δ. Κοινωνική μέριμνα, δημιουργούμε ένα περιβάλλον, μια πραγματικότητα δικαιοσύνης όπου οι Άνθρωποι ζουν τις αξίες της Ελευθερίας, της Αξιοπρέπειας και της Ισότητας. Αυτό που πάντα υποστηρίζουμε είναι ότι ΔΕΝ βοηθάμε φτωχούς ή κοινωνικά στιγματισμένους. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Τα παιδιά ΑΞΙΖΟΥΝ

Σε λίγες μέρες τα σχολεία ανοίγουν. Ο αγώνας και το άγχος για τις σχολικές επιδόσεις και γενικότερα για την συμπεριφορά των παιδιών κυριεύει τις σκέψεις των γονέων.

 

Τα παιδιά με τις σειρά τους είτε ακολουθούν πιστά τις επιταγές που τους θέτουν οι καθηγητές, οι γονείς και γενικότερα το σύστημα μίας κοινωνίας που θέλει τα πάντα να είναι ορθά, είτε παρουσιάζουν μια απάδουσα συμπεριφορά και ένας ζοφός σκεπάζει την οικογένεια, το σπίτι και ειδικότερα τις ψυχές γονέων και παιδιών.

 

 

Αγαπητοί γονείς, η πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολη. Το τι βιώνει ένα σπίτι μόνο εσείς το ξέρετε. Οι ανησυχίες σας είναι εύλογες. Όμως η αντιμετώπιση μιας αρνητικής κατάστασης σε σχέση με τα παιδιά πρέπει να τίθεται πάνω σε ρεαλιστικές βάσεις, πάντα με γνώμονα την ΑΓΑΠΗ και όχι τις προσδοκίες μας, τα όνειρα μας, τα θέλω μας, το περιβάλλον και όλα τα ΜΑΣ.

 

Επικεντρωθείτε στην ΑΙΤΙΑ και όχι στο αποτέλεσμα. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει πρώτα εσείς να κατεβάσετε τους τόνους, τις εντάσεις, να ηρεμίσετε, όχι να χαλαρώσετε. Το άγχος δεν είναι σωστός σύμβουλος. Τα παιδιά είναι καθρέπτης μας, οπότε αν θέλουμε παιδιά ήρεμα, ευτυχισμένα πρέπει ΕΜΕΙΣ να καλλιεργήσουμε ένα τέτοιο περιβάλλον. Ακόμα και αν έχετε να κάνετε με το πιο δύσκολο παιδί ηρεμίστε και απλά παρατηρήστε το. Η παρατήρηση θα σας οδηγήσει στην ΑΙΤΙΑ μιας συμπεριφοράς. Έπειτα, δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι είστε ο γονέας του, ο Άνθρωπος του το προσέχετε και νοιάζεστε πραγματικά για αυτό και όχι για τα θέλω σας. Ξεκινήστε να μοιράζεστε πράγματα και καταστάσεις από την ζωή σας, δώστε τους ερεθίσματα σε σχέση με την κοινωνία, πέρα από το κλειστό κόσμο των κοινωνικών δικτύων. ΜΗΝ τους κρύβεται την αλήθεια, κάντε διάλογο, ρωτήστε τα την γνώμη τους. Κάντε πράγματα μαζί, δείξτε τους εμπιστοσύνη και σιγά σιγά, και αυτά με την σειρά τους θα σας ανοιχτούν και πάνω εκεί θα έχετε φτιάξει το έδαφος για να σας ακούσουν. Να ακούσουν μια συμβουλή σας.

 

 

Εν κατακλείδι, παρατηρούμε, νοιαζόμαστε, πράττουμε, εμπιστευόμαστε και στο τέλος συμβουλεύουμε. Όλη αυτή η διαδικασία ΔΕΝ είναι εύκολη, θέλει υπομονή και επιμονή αλλά εδώ ακριβώς είναι και το μάθημα προς τα παιδιά. Τίποτα ΔΕΝ είναι εύκολο για κάτι που ΑΞΙΖΕΙ πραγματικά… και τα παιδιά αξίζουν.

 

Γίνε εσύ το θαύμα

Η μικρή μας Αγγελική είναι ένα παιδί ΘΑΥΜΑ, όπως είναι όλα τα παιδιά για εμάς που δίνουν τον δικό τους αγώνα για ζωή. Μόλις 4 χρονών και διαγνώστηκε με λευχαιμία. Η μητέρα της μας είπε ότι «πρέπει να βρεθούν δότες μυελού των οστών, όχι μόνο για το δικό μου παιδί, αλλά για ΟΛΑ τα παιδιά που πάσχουν».

Στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας το μοναδικό φάρμακο είναι ο Άνθρωπος οπότε «Αν θέλεις να γίνει ένα θαύμα. Γίνε εσύ το θαύμα για ένα παιδί»

 

Όλοι εμείς στο Θαύμα-Be the Μiracle ξεκινάμε μια εκστρατεία για να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο για το πώς γίνεται κάποιος δότης μυελού των οστών. Μια διαδικασία που δεν κοστίζει, αλλά αξίζει. Όσο πιο πολλοί γίνουν μέρος της προσπάθειας μεταφέροντας το μήνυμά, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το ΘΑΥΜΑ για τα παιδιά σαν την Αγγελικούλα.

 

Για να γίνουμε και εμείς εθελοντές δότες επισκεφτήκαμε το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ και σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας σχετικά με την διαδικασία.

 

1. Πρέπει να είσαι μεταξύ 18 – 45 ετών και υγιής
2. Συμπληρώνεις αίτηση εγγραφής, όπου γίνεται και καταγραφή του ιατρικού ιστορικού
3. Με την χρήση ιατρικής μπαντονέτας συλλέγεται σάλιο. Ο ειδικός τοποθετεί μια μπαντονέτα στο στόμα και τρίβει εσωτερικά το μάγουλο. Το ίδιο επαναλαμβάνεται με άλλη μπατονέτα στο άλλο μάγουλο
Με την διαδικασία αυτή μπαίνουμε στο εθνικό – παγκόσμιο αρχείο εθελοντών δοτών Μυελού των Οστων / Αιμοποιητικών Κυττάρων.

 

Αν έχετε την τύχη να βρεθείτε συμβατός, τότε υπάρχουν 2 τρόποι λήψης
1. Συλλογή προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα (Αιμοδοσία)
Η διαδικασία αυτή είναι απλή γίνεται με μηχάνημα κυτταροαφαίρεσης. Διαρκεί 3 ώρες και στην ουσία από το ένα χέρι σου παίρνουν αίμα και από το άλλο επιστρέφει. Στο μηχάνημα παίρνουν τα αιμοποιητικά κύτταρα που χρειάζονται. Προηγείται χορήγηση αυξητικού αιμοποιητικού παράγοντα για να αυξηθούν τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα
2. Λήψη μυελού των οστών με παρακέντηση.
Η διαδικασία είναι απλή. Πραγματοποιείται στο χειρουργείο με ολική αναισθησία. Γίνεται παρακέντηση των οστών της λεκάνης. Ο ασθενής δεν νιώθει τίποτα, απλά μπορεί να νιώσει μια ελαφριά πίεση στην μέση, ΟΧΙ πόνο.

Ο δωρητής έχει ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ΕΠΙΛΕΞΕΙ με ποιο τρόπο θα κάνει την δωρεά. Η ομάδα μεταμόσχευσης αναλύει διεξοδικά τους τρόπους και απαντάει σε ΟΛΕΣ τις απορίες που μπορεί να υπάρχουν.
ΕΠΙΣΥΜΑΙΝΟΥΜΕ: ΟΙ 2 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΩΔΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ και όπως μας επιβεβαίωσαν οι ειδικοί ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΘΡΩΠΟ ΓΙΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ

 

Στην Αθήνα μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στο Όραμα Ελπίδα Λεβαδείας 8, Γουδί. Στη ογκολογική μονάδα παίδων ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ.

Στις υπόλοιπες πόλεις υπάρχουν τα συνεργαζόμενα κέντρα

 

Όπως καταλάβατε η διαδικασία είναι εξαιρετικά ΑΠΛΗ. Για αυτό….
Θα θέλαμε κόσμο να γίνει δότης ή να διαδώσει μέσω κοινωνικών δικτύων αυτή την προσπάθεια, για την Αγγελική μας και για όλα τα παιδιά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες Κωνσταντίνος Παντελίδης 6944815109